top of page

Bezpečnost na silnici - soužití jezdců na koni a řidičů automobilů

Tento článek vychází z konkrétní zkušenosti jezdců Stáje u Sepíka, kdy neohleduplný řidič za denního světla najel čelně na jezdce s koněm.


Rádi bychom uvedli několik faktů o jezdci na koni na veřejné komunikaci:


Jezdec na zvířeti je účastníkem silničního provozu – tedy se může pohybovat v silničním provozu. Argument, že kůň nemá na silnici co dělat, není pravdivý. A navíc každý účastník silničního provozu je povinen přizpůsobit svou jízdu aktuálnímu stavu vozovky a situaci, tedy i případnému jezdci na zvířeti.


Věděli jste, že doporučená bezpečná vzdálenost při předjíždění či objíždění koně jsou tři metry? Myšleno ze všech stran, tj. zezadu, zepředu i z boku. (bezpečná vzdálenost při objíždění koně není uzákoněna jako je to např. v případě cyklistů, jedná se o doporučení, které je však dobré znát) Je třeba přizpůsobit i rychlost. Dobrý nápad není ani troubení. Argument, že řidič auto případně včas zabrzdí, je naprosto nesmyslný. Pokud se kůň lekne, jedná impulzivně a velice rychle. Zvládne skočit i proti jedoucímu autu, pokud se auto octne v jeho těsné blízkosti. V takovém případě bude kromě těžce zraněného koně a jezdce (pokud vůbec přežijí) výsledkem i pěkná hromádka šrotu a dost potlučený řidič. Jedná se tedy nejen o bezpečnost koně a jezdce, ale i o bezpečnost a majetek řidiče vozidla. Myslete tedy i na sebe.

ilustrační fotografie nehody převzatá ze serveru idnes.cz


Pochopitelně, že jezdíme na našich koních zejména na polních a lesních cestách, ale ze stáje se tam nedostaneme jinak než přes město a po silnici. Proto na silnici můžete potkat i koně ze Stáje u Sepíka.

Po rozkliknutí uvidíte naši "silniční" výbavu - první a poslední kůň ve skupině jsou označeni bílým a červeným světlem, reflexní poprsní řemeny, odrazky, reflexní deky a vesty pro jezdce jsou samozřejmostí.


Ano, i naši koně na silnici občas něco zanechají. Stáj u Sepíka po svých koních uklízí trus z komunikace. Z bezpečnostních důvodů není vždy možné trus odklidit ihned s koněm. Vracíme se tam později autem. Prosíme tedy všechny o trpělivost a shovívavost.


Stáj u Sepíka dodržuje při jízdě na koni na veřejné komunikaci všechna pravidla silničního provozu a chová se ohleduplně k ostatním účastníkům. Prosím berte ohledy také na nás a naše koně. Nechceme dopadnout jako kůň na ilustrační fotografii výše a není ani v našem zájmu, aby váš čtyřkolový miláček dopadl podobně.



385 zobrazení0 komentářů
Jsme členy:
Česká_jezdecká_federace_black_logo.png
2. Logo MV2.3 pp1.png
Podporuje nás
EqS_new.jpg_edited.png

Střípky ze života stáje

U nás se naučí jezdit každý :-)

Novinky

bottom of page